Nieuw vanaf mei! Mogelijkheid tot vaderschapsverlof voor zelfstandigen.

Wie als werknemer vader wordt, heeft recht op 10 dagen vaderschapsverlof. Tot op vandaag hebben zelfstandige papas en meeouders hier geen recht op. Daar komt vanaf 1 mei van dit jaar verandering in.

Wie krijgt recht op geboorteverlof of vaderschapsverlof?

Vanaf 1 mei 2019 zullen zelfstandigen die vader of meeouder worden, recht hebben op vaderschaps- of geboorteverlof. Dit recht blijft wel beperkt tot zelfstandigen in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten in het maxistatuut.

Bovendien gelden er enkele bijkomende voorwaarden:

  • De wettelijke afstamming moet vaststaan. Krijgen gehuwde partners een kind, dan is dit automatisch het geval. Ongehuwde partners moeten het kind erkennen.
  • Staat de afstamming niet vast, dan moet de vader of meeouder inwonen bij een persoon met wie de afstamming wl vast staat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft.
  • Feitelijk samenwonende koppels bij wie de afstamming niet vaststaat, moeten op het moment van de geboorte minstens drie jaar samenwonen om recht te hebben op vaderschapsverlof of geboorteverlof.

Waarop hebben zelfstandige vaders en meeouders recht?

De nieuwe wetgeving voorziet een vaderschaps- of geboorteverlof van maximum tien dagen. De uitkering die hieraan gekoppeld is, bedraagt 80,82 euro per verlofdag, wat neerkomt op 808,2 euro in totaal.

Het vaderschaps- of geboorteverlof zal zeer flexibel zijn, op voorwaarde dat de kersverse ouder het opneemt binnen de vier maanden na de geboorte. De zelfstandige krijgt zelf de keuze hoe hij of zij het verlof spreidt. Daarbij zijn verschillende formules mogelijk:

  • 10 volle dagen aansluitend op de geboorte
  • 20 halve dagen
  • afwisselend halve en volle dagen
  • elke week een halve dag
  • om de twee weken een volle dag

Ook wie zijn zaak moeilijk tien dagen in de steek kan laten, kan toch van de nieuwe regeling genieten. De vaders of meeouders kunnen namelijk ook kiezen voor acht dagen verlof, aangevuld met vijftien gratis dienstencheques.

Hoe geboorteverlof aanvragen als zelfstandige?

Momenteel is het nog niet mogelijk om als zelfstandige geboorteverlof aan te vragen. De nieuwe regeling geldt dan ook alleen voor kinderen geboren vanaf 1 mei 2019.

Hoe de aanvraagmodaliteiten er precies zullen uitzien, is nog niet gekend, maar volgens de wet zal dit sowieso per aangetekende brief of per verzoekschrift moeten gebeuren, ten laatste op het einde van het kwartaal volgend op het kwartaal van de geboorte.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail